2023

Finn dine HPO’s i en fei!

HPO står for High Potential Oportunities (Continuous Discovery Habits, Torres) og de kan du finne gjennom brukertesting. Har du mange av disse og prioriterer riktig, kan du skryte av at du driver med innsiktsdreven utvikling.

Alt begynner med en brukertest

For å forstå hva brukerne dine trenger er det bare én metode som virker: Du må prate med dem. Det finnes mange måter å gjøre det på, jeg liker en uformell prat der jeg tar opp ett til tre temaer og stiller åpne spørsmål om ulike ting jeg er interessert i tilbakemelding på.

For å holde flyten i samtalen noterer jeg ikke så mye mens intervjuet pågår, men jeg tar opp så jeg kan transkribere og notere senere. Noen ganger er det mulig å ha med observatører, da kan eventuelt de notere fortløpende mens jeg modererer intervjuet.

For å holde orden på alt som blir sagt bruker jeg Mural. Det finnes ferdige templates for å strukturere intervjuer, jeg bruker en mal som en kollega har laget. For å kognitivt sortere alle tilbakemeldingene er det post-its som gjelder, i Mural har vi dem i digital form. Mange omtaler UX’ere som “Post-it-folk” og lurer på hvorfor i all verden vi bruker så mange lapper, og svaret er at hjernen får med seg informasjonen veldig mye bedre på denne måten.

Når alle intervjuer er gjennomført står jeg igjen med en diger Mural full av post-its. Jeg går igjennom disse og identifiserer bugs, sitater og muligheter (HPO). Bugs går direkte til utviklerne, sitater går til produkteier for å ta med inn i møter med de voksne, og muligheter får jeg leke med. Disse markerer jeg i en egen farge for så å kopiere dem ut og kjøre en NUF-test. Dette gjør jeg sammen med utviklerne. NUF står for New Useful Feasable.

Er det nyttig eller bare lett å lage?

Poenget med en NUF-test er å prioritere de mulighetene man finner i brukertesting. Noen ganger kan en bruker si noe som får deg til å tenke herregud dette må vi jo lage i forgårs! Problemet er da kanskje at utviklerne mener det vil kreve mye ressurser å få til, og nå har de fokus på noe annet. Andre ganger kommer en bruker med ønsker der utviklerne sier de kan slenge det ut i løpet av ettermiddagen. Da kan det være den kjappe tingen viste seg å være et behov hos bare én bruker, ingen andre har bedt om det, og den har ingen reel nytteeffekt for oss som bedrift heller. Det er også en kjent sak at ting som gjøres i løpet av en ettermiddag må testes og vedlikeholdes og koster mer enn man tror.

I en NUF-test (som vist i bildet til venstre) går hele produktteamet sammen gjennom HPO’s og gir en score for hvorvidt brukere trenger det, vil ha det (det er to forskjellige ting), om det er lett å lage, og om business vil tjene på det (enten i penger eller omdømme). Jeg pleier å ha en score fra 1 til 6 så potensiell topscore for en HPO er 24.

Når man systematisk har gått gjennom listen på denne måten ender man med en prioritert liste som snakker for seg selv. Det er ikke lenger behov for å diskutere og synse i timelange møter, og kjøre seg fast i ting man kanskje egentlig ikke burde holde på med. Her har brukerne presentert hva de trenger, og teamet har lagt til sine variablers score, og tilsammen er prioriteringen et gruppearbeid få kan krangle på (noen vil sikkert prøve likevel).

Previous
Previous

OKR

Next
Next

Fagdag