Du skjønner at OKR er bra greier, men…

Du er en etablert bedrift med lange lister av oppgaver og mange stakeholders og brukere med uttalte behov og ønsker. Hvis man skulle innført OKR nå ville det vært å skvise en firkantet kloss i et rundt hull. Eller?

Ja, og nei… Snu det på hodet!

Begynn med å sortere backloggen

Samle teamet, og så list opp alle oppgaver (features) som ligger på blokka for de neste 6-12 månedene (kok det ned til max 30). Deretter gir dere poeng fra 1-6 for henholdsvis hvor ønsket (av brukere), nyttig (for organisasjonen) og enkelt (for de som skal utføre oppgaven) dette er, og så summerer dere. Når dette er gjort for alle oppgavene så plukker dere de 5-6 oppgavene med høyest score. Disse er det teamet skal jobbe fokusert på de neste 3-4 månedene (i tillegg til administrative oppgaver etc, ca 50/50) og disse danner grunnlaget for å sette OKR. Heng på…

Si dere skal bygge et hus. Dere vet nå hva oppgavene for neste periode er (i OKR er perioden 3 eller 4 måneder) og så har dere gruppert oppgavene etter beste evne.

Neste steg er å lage målbare Key Results basert på disse oppgavene.

Til slutt skal disse knyttes opp mot et Objective, altså et overordnet mål for perioden. Dette målet skal igjen være mulig å koble til strategien for hele bedriften.

Hele denne øvelsen vil til slutt se ca sånn her ut. I utgangspunktet leses den ovenifra og ned, men her har teamet sammen forankret den godt ved å bygge den opp nedenifra.

Neste steg er å bryte opp oppgavene i konkrete gjøremål og fordele ansvaret for disse på medlemmene av teamet. Deretter følger team lead opp med ukentlige mandag commitment møter og friday wins. Disse møtene trenger ikke vare lenger enn en halvtime, men de sørger for at hele teamet er informert og har det de trenger, i tillegg til at det er viktig for moralen å feire fortløpende når man kommer i mål med noe. I sluttena v perioden holdes en retro, her kan det være ekstra nyttig og kanskje litt gøy å gjøre f.eks. en Piratretro.

Next
Next

Brukertest